Autori: Dr. Dragos Popescu, Dr. Mihnea Velisarato
Implantologia dentară este o specialitate cu predictibilitate ridicată atunci când se respectă atât cantitatea, cât și calitatea osului. Prin urmare, diagnosticul și tratamentul implanturilor la pacienții cu osteoporoză sunt importante.
Osteoporoza nu este o contraindicație pentru implantul dentar, dacă pacientul nu are tratament pentru încetinirea evoluției progresive a acestei boli cu clase de medicamente antiresorbtive, care sunt:
- Bifosfonații (Zometa, Fosamax, Fosavance, Bonefos, Lorine, Ossica Bondronat, Aclasta, Actonel, Bonviva, etc.)
- Anticorpi anti-RANKL – substanța activă Denosumab – (X-Geva, Prolia)
Prezintă aceste medicamente un risc pentru sănătatea și igiena mea dentară?
Răspunsul este: NU. Însă, acest tip de medicamente poate avea efecte adverse: dezvoltarea osteonecrozei de maxilar, in situatia in care se exectua manevre chirurgicale stomatologice (extractii, implanturi dentare, etc.). Osteonecroza maxilarelor indusă de bifosfonați este patologia reprezentată de ariile necrotice dureroase vizibile în cavitatea orală la nivelul maxilarului sau mandibulei, apărute spontan sau induse chirurgical și este cauzată de moartea celulelor osoase, ca o consecință a întreruperii fluxului sanguin la nivelul acestora.
Întreruperea fluxului sanguin apare în zone în care există puține anastomoze, adică puține legături între două vase sanguine sau între două organe cavitare (precum zona subcondrală a osului).
Aceste medicamente cresc densitatea osoasă și inhibă resorbția osoasă. În bolile osteoporotice tratate cu aceste clase de medicamente se recomandă întreruperea tratamentului medicamentos cu o perioadă înainte de inserarea implanturilor dentare. Pentru orice manoperă ce include implicarea oaselor maxilare (inclusiv extracțiile) trebuie anunțat medicul stomatolog înainte, dacă sunteți în tratament cu acest tip de medicamente.
Este biologic plauzibil că modificările metabolismului osos asociate osteoporozei în cazurile pacienților cu stadii foarte avansate ale bolii și sub tratament cu clasele de medicamente menționate mai sus ar putea pune în pericol succesul implantului dentar, în special în cazul în care implanturile sunt plasate în os augmentat.
“Producatorii de implanturi au venit in sprijinul pacientilor care prezinta un teren precar sau care au probleme de sanatate (diabet, osteoporoza, etc), propunand materiale care inglobeaza cercetare stiintifica si cele mai performante tehnologii. Pentru aceste situatii recomandam pacientilor nostri implanturi dentare care pot asigura chiar si in conditii imperfecte o predictabilitate crescuta, cum sunt implanturile dentare Straumann® SLActive®. Suprafetele de inalta performanta SLActive® asigura implanturilor dentare Straumann® predictabilitate fara precedent si integrare osoasa rapida, precum si potential extins de vindecare.” declara dr. Mihnea Velisarato, specialist chirurgie orala in cadrul clinicii DentalMed.
Studiile recente aduc vesti bune pentru pacientii cu osteoporoza; indicatori precum osteointegrarea implantului dentar, rata de supraviețuire a implantului, precum si pierderea marginala osoasa la pacienții cu osteoporoză este comparabilă cu cea observată la pacienții sănătoși. De asemenea, în urma studiilor avansate s-a ajuns la concluzia că dacă implanturile dentare sunt plasate imediat după ce dinții sunt îndepărtați, ele au o rata de succes mai mare.
Recomandări pentru intervenția implantului dentar în cazul pacienților cu osteoporoză
Stoparea tratamentului cu medicamente antiresorbtive pre și post operator, care se va stabili împreună cu medicul specialist implantolog și endocrinolog
În anumite cazuri, respingerea de către organism a implanturilor dentare și complicațiile acestora au fost asociate cu o deficiență de vitamina D. De aceea, optimizarea nivelului de vitamina D înainte de intervențiile chirurgicale de implant este esențială atât pentru a grăbi vindecarea, precum și pentru ca osteointegrarea implanturilor dentare și integrarea grefelor de os să se efectueze cu succes.
Indepărtarea oricărui factor de risc înainte de inserarea implantelor dentare – carie dentară, placă bacteriană, bruxism, traumă ocluzală, boala parodontală (parodontoza), resturi radiculare sau periimplantita care reprezintă o afectare a țesutului de suport (osului și gingiei) din jurul implantului și are anumite similarități cu boala parodontală.
Pentru un rezultat cu predictabilitate pe termen lung, medicul implantolog trebuie să stabilească de la început, împreună cu medicul endocrinolog, un plan terapeutic adecvat stării de sănătate a pacientului, plan care trebuie urmat cu strictețe pentru a obține o osteointegrare corespunzătoare și cu o rata a succes mare. Postoperator, pacientul intra intr-un protocol special de igienizari si va fi monitorizat foarte atent de catre echipa medicala.
“Vestea buna este ca un management pre-operator corect al tratamentului, urmat de un program de mententante speciale, asigura pacientilor cu osteoporoza sanse mari de a primi un tratament dentar prin implanturi dentare, cu o rata buna de succes pe termen lung.
Respectarea de catre pacient a Protocolului Personalizat de Mentenanta si Igienizare Post-Operator, creat pentru fiecare pacient in parte de catre echipa medicala dedicata, va reprezenta un factor important in mentinerea pe termen lung a rezultatelor tratamentului prin implant dentar”, declara dr. Dragos Popescu, medic implantolog in cadrul clinicii DentalMed.
Autori: Dr. Dragos Popescu, Dr. Mihnea Velisarato
Pacienta in varsta de 73 de ani, beneficiind de implanturi dentare si reconstructie protetica pe implanturi.