fbpx

Ce sa faci pentru a avea un zambet de Hollywood

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Autori: Dr. Raluca Baba, Dr. Mihaela Paligora

Zâmbetul reprezintă, în zilele noastre, un factor esențial în cadrul înfățișării fizice, un „instrument” important în comunicarea cu ceilalți.

Pentru a avea un zâmbet impecabil, dantura trebuie să fie sănătoasă, dinții albi și aliniați frumos pe arcada dentară. 

Din păcate pentru unii dintre noi, pentru a avea parte de acest lucru este necesar să apelăm la ajutorul medicilor specialiști în procedurile de estetică dentară.

În timpul tratamentelor de estetică dentară încercăm să corectăm acele deficienţe legate de discromia dentară, încercăm să corectăm estetica zâmbetului pacienţilor, deci în ansamblu spus, corecţia se face la nivel de culoare, de formă și de poziţie a dinţilor.

Estetica dentară s-a născut din dorința pacienților de a-și îmbunătăți aspectul dinților.

 De foarte multe ori, aceștia spun că își doresc să ajungă la un “Zâmbet de Hollywood”. Această exprimare există des, însă pacienții nu au neapărat o problemă legată de structura dentară, de culoarea dinţilor, de poziţia sau forma acestora. Ei doresc pur şi simplu, o îmbunătăţire a esteticii zâmbetului.

Un tratament de estetică dentară poate fi mai simplu sau mai complex, în funcţie de situaţia pacientului.

Tratamentele de estetică dentară pot fi simple, adică pot începe cu un detartraj, un periaj, un airflow, tratamente prin care se poate corecta culoarea dinţilor sau pot fi complexe, tratamente care includ realizarea de lucrări protetice precum: faţete dentare, coroane și punţi dentare, în cazul în care pacientul se prezintă cu edentație parțială.

Un plan de tratament cu toate lucrările dentare și tratamentele necesare, va fi stabilit după prima consultație.

Prima etapă presupune chiar consultația inițială care are ca obiectiv primar formarea legăturii medic-pacient, în care după evaluarea stării de sănătate orală se stabilește după caz, un diagnostic urmat de un plan de tratament.

Medicul poate evalua situaţia clinică a pacientului ajutat fiind şi de investigaţiile imagistice (fotografii, radiografii, atunci când este cazul computer tomograf, modele de studiu). Comunicarea dintre pacient și medic va fi precisă și complexă,medicul încercând să ii explice toate implicaţiile fiecărui tip de tratament.

Pacientul va fi informat că un tratament de estetică dentară nu este un tratament imediat, cu excepţia celui în care este vorba de o simplă albire sau un periaj profesional. Acesta este împărțit în mai multe ședințe, deoarece tratamentul de estetică dentară este un tratament care durează, pentru că implică şi alte proceduri stomatologice. Estetica dentară nu se rezumă doar la un zambet impecabil, de multe ori se referă la estetica gingivală, la un echilibru muscular, sunt multe aspecte implicate în realizarea unui tratament de estetică dentară corect.

Aşadar durata şi complexitatea tratamentelor de estetică dentară diferă foarte mult de la pacient la pacient.

În funcţie de tratamentul de care pacientul are nevoie, durata acestuia poate varia de la o oră în cazul în care tratamentul constă în tratarea unei obturații la nivelul dinţilor frontali sau o igienizare urmată de albirea dinților, până la o durată mai lungă de câteva luni poate chiar mai mult în situaţia tratamentelor complexe, în care sunt implicate şi alte specialităţi ale stomatologiei. În multe cazuri este necesar să corectăm poziţia dinţilor printr-un tratament ortodontic, care durează, sau trebuie urmat un tratament de chirurgie adresat esteticii gingivale, care necesită timp pentru vindecare completă și pentru modelarea corectă a ţesutului gingival.

Ce este ESTETICA GINGIVALĂ?

Estetica zâmbetului este compusă din două părți: componenta dentară și componenta gingivală

Estetica gingivală ne indică gradul de vizibilitate al gingiei în momentul în care un pacient zâmbeşte.

Există cazuri în care se vede foarte mult din gingia unui pacient în momentul în care acesta zâmbeşte, proporţia predominantă este gingia în zâmbetul pacientului şi atunci este indicată intervenţia de remodelare gingivală prin care se creşte vizibilitatea dintelui.

Ce se întâmplă cu gingia retrasă?

Va avea loc o intervenție chirurgicală denumită Regenerare Tisulară, de adăugare a unui plus de gingie. Această intervenție este practicată în clinica noastră de chirurgii parodontologi cu o rată mare de succes.

Fiecare dintre noi, beneficiem de tratamente diferite în funcție de nevoile noastre specifice.

Toți suntem diferiți, unici putem spune, de aceea vom beneficia doar de tratamente personalizate. Protocolul de evaluare şi de diagnostic a unui pacient este unul foarte amplu. Pacientul va fi evaluat printr-o serie de investigaţii, fotografii digitale de diagnostic, video de foarte multe ori, radiografii și computer tomograf, uneori şi consultul altor medici specialiști, care să evalueze starea lui de sănătate şi nevoile lui personalizate. Chiar dacă planul de tratament este integrat și personalizat, medicii noștri sunt atenți la așteptările și temerile tale în legatură cu tratamentele stomatologice. Ne asigurăm că reușim să ne pliem pe nevoile individuale ale pacientului şi pe dezideratele acestuia.

În multe situații se întâmplă ca pacienții să aibă așteptări nerealiste şi trebuie să îi ajutăm să înţeleagă care sunt limitările tratamentelor de estetică dentară. Este important să identificăm corect cerinţele pacientului.

Beneficiem de tehnologie avansată și putem realiza cele mai multe tratamente minim invaziv. Printre acestea se enumeră faţetele dentare minim invaziv, poate chiar şi fără şlefuire, tehnologia şi materialele noi ne permit acest lucru, putem realiza tratamente complete de albire dentara (GBT), coroane dentare cu un grad înalt de estetică.

Toate aceste variante trebuiesc armonizate însă cu dorinţa pacientului, personalitatea acestuia şi cu cea ce doreşte acesta să transmită prin zâmbetul său.

Despre zâmbetul nostru putem spune că este un gest non-verbal care ne transmite….EMOȚIE!

Care sunt ultimele tendinţe în domeniul esteticii dentare?

Mulți dintre pacienții interesați de această ramură a stomatologiei își doresc să obţină un rezultat maxim estetic cu un minim de sacrificiu dentar. Scopul nostru, ca și medici, este acela de a conserva cât mai mult din ţesuturile naturale ale pacientului, din coroana dentară, din vitalitatea dintelui, fără să alterăm mucoasa gingivală-țesutul care înconjoară dintele.

Estetica dentară modernă pune accentul pe îmbunătățirea aspectului danturii, însă acest tip de tratament trebuie personalizat în funcție de fiecare pacient.

Chiar dacă fațetele dentare au indicații multiple și sunt cele mai dorite de către pacient, au și câteva contraindicații care pot face ca dintele să nu poată fi fațetat. 

Acestea insă au avantajul ca reprezinta un tratament care se poate realiza minim invaziv. De multe ori putem să realizăm faţete şi fără să şlefuim smalțul dinților, pentru că ceramica actuală ne permite grosimi foarte mici, cu o estetică foarte aproape de natural şi care rezistă la uzura ocluzală, la stresul mecanic.

Cum sunt fațetele dentare aplicate prin tratament minim invaziv?

Pornind de la ideea de a executa manopere cât mai conservatoare, astăzi tehnologia ne oferă o ceramică atât de subţire încât o putem atașa pur şi simplu pe dinte fără a interveni prin șlefuire. Acestea poartă denumirea de faţete ”no prep”.

Pot să-mi pun fațete pe toți dinții sau se poate fațeta doar un singur dinte?

Se poate realiza o fațetă pe un singur dinte și aceasta va fi integrată estetic în ceea ce privește culoarea și structura cu ceilalţi dinţi pentru a reuși armonizarea întregului zâmbet, sau când situația impune putem să realizăm faţete până la 10 dinţi pe o arcadă, de la un premolar la celălalt.

Cum se întrețin fațetele dentare?

Dacă știi cum se întrețin fațetele, te poți bucura de ele vreme îndelungată.

Igiena zilnică a dinților noștrii trebuie respectată zilnic, ca și în cazul dinților naturali. Fațetele dentare fiind lucrări protetice foarte subţiri şi fine au recomandările lor specifice,de exemplu, este recomandat să nu muşcăm din alimente foarte dure sau lipicioase. S-a observat că faţetele bine realizate rezistă destul de bine stresului mecanic. Cu toate acestea, nu putem să ne comportăm cu ele ca şi cum ar fi dinţii noştri naturali, trebuie să avem o atenție sporită. Deasemenea persoanele care suferă de bruxism trebuie să înștiințeze medicul specialist cu privire la acest lucru, urmând să fie realizată o gutieră de protecție personalizată pentru a minimiza eventuala presiune exercitată asupra dinților în timpul somnului.

După realizarea acestor tratamente dentare, trebuie să ne străduim să le menținem pe termen lung.

Pentru păstrarea pe termen lung a rezultatului obţinut în urma tratamentului estetic, recomandăm pacienţilor să se efectueze periodic, la un interval de 4-6 luni, un control stomatologic. O dată pe an se fac şi radiografii de control, pentru igienizare şi pentru evaluarea modificărilor apărute în starea de sănătate a cavităţii bucale.

Stomatologia digitală, care cuprinde o serie de tehnologii de ultimă generație, nu mai este de câțiva ani doar un trend, ci o necesitate deoarece ea oferă avantaje semnificative față de medicina dentară convențională: tratament mai eficient și mai precis, radiografii cu un nivel mult mai scăzut de radiații, zâmbet perfect integrat în fizionomia feței, configurat pe calculator, reconstrucții dentare realizate într-un timp mult mai redus, acestea sunt doar câteva exemple din ce poate face tehnologia modernă. Întotdeauna înainte de aceste intervenții încercăm să relaxăm pacientul și să realizăm un video, astfel încât să putem analiza modul în care pacientul vorbește, fonația, zâmbetul pacientului, gradul de vizibilitate al dinților și a gingiei.

Autori: Dr. Raluca Baba, Dr. Mihaela Paligora

Inscrie-te pentru a afla cum poti avea o dantura sanatoasa si un zambet de vedeta

newsletter DentalMed