fbpx

Frenectomia linguala cu laser la copii si adulti

Singura clinica dentara Furnizor al Casei Regale a Romaniei. Din anul 2013, cu mandrie.

Autori: Dr. Niky Musat, Dr. Dan Anghelescu, Dr. Alex Kiru

Frenectomia reprezinta interventia chirurgicala de indepartare sau modificare a pozitiei (frenotomie) frenurilor de la nivelul cavitatii bucale.

Ce este frenul si ce rol are?

Frenul reprezinta un pliu de tesut conjuctiv acoperit de mucoasa orala, situat pe fata interna a buzelor facand legatura acestora cu gingia fixa, sau este situat la nivelul limbii, sub aceasta, facand legatura ei cu planseul cavitatii bucale.

Frenurile au rolul de a limita si controla miscarile elementelor mobile ale cavitatii bucale, buzele respectiv limba. 

Atunci cand frenurile sunt anormale (cu dimensiuni prea mari sau prea mici) pot provoca atat probleme estetice cat si de functionalitate.

Frenectomie linguala cu laser
Frenectomie linguala cu laser

Diagnosticul frenectomiei

Un fren anormal este diagnosticat visual prin aplicarea unei tensiuni la nivelul frenului pentru a vedea miscarile varfurilor papilelor sau albirea provocata de ischemia din acea zona.

Tratamentul frenului este reprezentat de frenectomie sau frenotomie. Frenectomia reprezinta indepartarea chirurgicala completa a frenului incluzand zona de fixare periostala. Frenotomia reprezinta incizarea cu scopul de repozitionare a frenului.

Cand este necesara frenectomia?

  1. Atunci cand un fren inflamat este asociat si unei zone de inflamatie gingivala care nu raspunde unui tratament de tip root planning si a unei bune igiene orale. 
  2. Atunci cand frenul este asociat unei recesii gingivale progressive; un periaj incorect poate  face ca aceasta problema sa se accentueze. 
  3. Atunci cand un fren maxilar si o diastema asociata lui persista si dupa eruptia completa a caninilor permanenti; prezenta diastemei intre incisivii centrali superiori la adulti este deseori considerata o problema estetica. Prezenta unui fren marit este unul dintre factorii etiologici care provoaca existenta diastemei.
  4. Atunci cand frenul lingual impiedica limba sa atinga incisivii centrali superiori. Acest lucru intervine in abilitatea copiilor de a vorbi corect.
Frenectomie linguala cu laser

Frenectomia linguala este cel mai des aplicata pentru a corecta o afectiune numita anchiloglosie. Aceasta este caracterizata prin prezenta unui fren lingual scurt si/sau gros, care limiteaza mobilitatea limbii.

Anchiloglosia poate ingreuna alimentarea, in special a copiilor hraniti la san, dar si vorbirea si alimentarea adultilor. Pacientii deseori incearca sa compenseze mobilitatea redusa a limbii prin schimbarea pozitiei maxilarului inferior, in acest caz aparand probleme ortodontice importante.

Frenectomia labiala superioara sau inferioara este necesara in cazul copiilor, cand frenurile sunt fie foarte scrute, fie groase si impiedica hranirea prin alaptare sau fonatia.

O alta situatie in care este necesara frenectomia labiala, este aceea in care frenurile sunt inserate foarte aproape de dintii frontali, in special incisivii centrali superiori sau inferiori, uneori putand fi inserate chiar intre acesti dinti. In aceste cazuri frenurile determina o serie de repercusiuni fizionomice si fonetice, si anume diastema (prezenta spatiilor intre dintii incisivi centrali), precum si parodontale (retractii gingivale si resorbtii osoase, in dreptul dintilor uneori, chiar cu expunerea unei parti din radacina acestora) care lasate necorectate, pot duce la mobilitatea acestora sau chiar pierderea lor.

Cum se realizeaza aceasta interventie?

Metoda clasica se realizeaza cu ajutorul bisturiului, printr-o incizie la nivelul acestor formatiuni, urmata de plasarea unor fire de sutura, pentru a stabili noua pozitie a frenului, atunci cand este cazul, dar cel mai important, pentru a realiza hemostaza (oprirea sangerarii). 

O alta metoda consta in asocierea metodei clasice cu folosirea electrocauterului. In acest fel se realizeaza o hemostaza superioara metodei clasice, vizibilitatea chirurgului fiind mult mai buna, confortul post-operator al pacientului fiind de asemea imbunatatit.

Metoda de actualitate este reprezentata de folosirea laserului in realizarea frenectomiei. Prin aceasta metoda se asigura confortul maxim al pacientului, atat intra cat si post operator, de multe ori nefiind necesara aplicarea firelor de sutura. De asemenea durata interventiei este considerabil micsorata, avand in vedere ca sangerarea este stopata de la inceput, nefiind necesare manopere aditionale. Riscul de infectie postoperatorie este redus la minim, pacientul nu resimte durere sau umflaturi iar cicatricea postoperatorie este foarte putin vizibila sau chiar inexistenta.

Frenectomie laser

Este dureroasa interventia de frenectomie?

Frenectomia nu este absolut deloc dureroasa. Interventia se face sub anestezie locala, astfel incat pacientul nu resimte nici un fel de durere pe parcursul procedurii chirugicale. Mai mult, in cazul in care frenectomia se realizeaza cu ajutorul laserului, este redus aproape in totalitate atat disconfortul intra-operator, precum si cel post-operator.

De asemenea, in cazurile speciale in care pacientii prezinta anxietate fata de orice manopera stomatologica (mai ales fata de manoperele chirurgicale), echipa medicala va recomanda realizarea frenectomiei sub inhalosedare cu protoxid de azot in cazul copiilor sau sub sedare constienta venoasa in cazul adultilor. Sedarea intravenoasa (i.v. sedation) se efectueaza sub stricta supraveghere a medicului anestezist.

Cat dureaza procedura de frenectomie?

Frenectomia este o manopera chirurgicala de rutina, de complexitate mica, durata efectuarii acesteia fiind de asemenea redusa. Timpul de realizare poate depinde insa si de nivelul de cooperare al pacientului.

Ce se intampla post-operator interventiei de frenectomie? Dar in zilele urmatoare?

Post-operator, medicul chirurg va prescrie medicatia specifica (antibioterapie, antiinflamatorii, antialgice), astfel incat confortul pacientului sa nu fie afectat in niciun fel. 

In zilele urmatoare interventiei, pacientul va fi vazut de medicul chirurg la controlul de rutina, iar atunci cand este cazul, dupa 7-10 zile de la realizarea interventiei de frenectomie, pentru indepartarea firelor de sutura.

Cum se face ingrijirea plagii acasa? Este necesara schimbarea rutinei de ingrijire dentara, dupa interventia de frenectomie?

In zilele imediat urmatoare interventiei, pacientul va lua medicatia indicata de medicul chirurg si va aplica local geluri specifice ingrijirii plagilor chirurgicale, care contin antiseptice si substante care ajuta procesul de vindecare. Acestea vor fi indicate, de asemenea, de catre medicul curant.

Rutina de ingrijire dentara nu se schimba si este foarte important sa nu fie uitata sau abandonata in mod intentionat de catre pacient. Vindecarea rapida si fara complicatii depinde foarte mult si de igiena stricta facuta cu regularitate (periajul dentar realizat de doua, chiar trei ori pe zi).

Sunt necesare precautii speciale sau regim alimentar post operator frenectomiei?

Pe langa respectarea medicatiei pe cale generala si locala, indicata de catre medic, se va recomanda si evitarea efortului fizic in zilele imediat urmatoare interventiei, in special in cazurile in care frenectomia a fost efectuata prin metoda clasica cu bisturiul.

In ceea ce priveste regimul alimentar, acesta nu trebuie modificat radical, insa trebuie evitate alimentele dure, care prin muscare ar putea deschide plaga chirurgicala. De asemenea, sunt de evitat produsele lactate timp de 2 – 4 zile pentru ca favorizeaza procesele de fermentatie de la nivelul cavitatii bucale. In situatia in care ele sunt totusi consumate, se recomanda igienizarea bucala imediat dupa consumul acestora. 

Poate fi vorbirea afectata de interventia de frenectomie?

In niciun caz. Dimpotriva, frenectomia poate fi indicata in cazul in care vorbirea este afectata in mod negativ de prezenta frenurilor scurte si/sau groase.

Frenectomia se recomanda doar adultilor sau deopotriva si copiilor?

Frenectomia poate fi indicata la orice varsta, perioada indicarii acesteia fiind influentata in mod direct de momentul aparitiei problemelor cauzate de frenurile scurte si/sau groase sau de frenurile labiale care se insera foarte aproape sau chiar intre incisivii centrali superiori sau inferiori.

In mod ideal, identificarea frenurilor anormale ar trebui realizata cat mai devreme, printr-un consult la medicul stomatolog chirurg si/sau medicul ortodont, astfel incat frenectomia sa fie realizata, atunci cand este cazul, in scop preventiv si nu curativ.

Frenectomia inainte de inceperea tratamentului ortodontic.

Frenurile anormale (scurte si/sau groase, cu insertie inalta), mai ales cele labiale, pot provoca o serie de probleme ortodontice, si anume modificari de pozitie ale dintilor din grupul frontal (inclinari ale acestora sau aparitia spatiilor intre ei). Din acest motiv, medicul ortodont, in urma colaborarii cu medicul chirurg, poate indica frenectomia inainte de inceperea tratamentului ortodontic. Aceasta etapizare a tratamentelor (chirurgical urmat de cel ortodontic), are ca scop crearea unui teren favorabil repozitionarii dintilor. Frenurile anormale sunt factori care pot impiedica bunul mers al tratamentului ortodontic. Mai mult, daca nu sunt indepartate/repozitionate, ele pot determina recidiva problemelor, post tratament ortodontic.

Care sunt categoriile de medici care realizeaza interventia de frenectomie?

In cadrul clinicii DentalMed toate interventiile chirurgicale sunt realizate de catre medici stomatologi chirurgi. Asadar, realizarea interventiei de frenectomie, atat pentru micutii pacienti, precum si pentru pacientii adulti, va fi realizata de cate un medic chirurg. Necesitatea realizarii unei asemenea interventii poate sa fie indicata de catre membrii altor specialitati stomatologice (ortodontie, pedodontie, protetica etc.), dupa care pacientul va fi programat pentru evaluare si tratament in vederea realizarii frenectomiei la unul din membrii echipei de chirurgie a clinicii. Siguranta tratamentului si oferirea unei experiente premium, avand la baza un serviciu medical de excelenta reprezinta unul dintre cele mai importante principii care ne guverneaza activitatea. Asadar, realizarea unei proceduri de tipul frenectomiei in cadrul clinicii noastre va fi o interventie care va beneficia de intreaga experitiza a echipei medicale si de customer care pe care o punem la dispozitia pacientilor nostri. 

Pentru ca Sanatatea NU are pret!