Inhalosedare copii cu Protoxid de Azot Happy Time *
- Ce este inhalosedarea la copii cu protoxid de azot?
- Poate fi folosita inhalosedarea si la adulti?
- Care sunt avantajele tratamentelor de inhalosedare copii?
- Cat de sigura este inhalosedarea la copii? Efecte secundare, contraindicatii, riscuri
Autor: Dr. Mirel Toma
Ce este inhalosedarea la copii cu protoxid de azot?
Inhalosedarea cu protoxid de azot (nitrous sedation sau “funny gas”) reprezinta o metoda de sedare constienta, ce induce pacientului o stare de relaxare si cooperare, dar care permite pastrarea cailor respiratorii deschise si mentinerea starii de constienta a pacientului, precum si toate reflexele nealterate, copilul putand comunica usor cu cei din jurul sau.
Folosirea protoxidului de azot in combinatie cu oxigenul produce un efect calmant asupra pacientului copil, care astfel nu va mai resimţi nicio senzaţie de teamă.
După terminarea tratamentului, medicul stomatolog pentru copii întrerupe administrarea protoxidului de azot şi administrează pacientului copil pentru un interval de cateva minute doar oxigen, pentru eliminarea din organism a substanţei inhalate.
In SUA, inhalosedarea cu protoxid de azot este folosita cu succes in medicina dentara inca din prima jumatate a secolului XX, iar in prezent aproape 90% dintre tratamentele realizate de catre pedodontii americani se desfasoara sub inhalosedare.
Vizita la medicul stomatolog nu mai reprezinta un stres pentru copii si implicit pentru parinti, DentalMed Kids fiind prima clinica dentara care a introdus in Romania aceasta metoda de realizare a tratmentelor dentare la copii.
Astfel, pacientii vin cu placere la stomatolog, stiind ca tot ceea ce inseamna tratament dentar se va efectua fara nici cea mai mica teama sau disconfort fizic.
Tehnica revolutionara a inhalosedarii la copii, cu protoxid de azot, presupune parcurgerea urmatorilor pasi:
- calmarea pacientului prin inhalarea unui amestec de oxigen si protoxid de azot (gaz folosit in operatiunile stomatologice in Statele Unite si in tarile vest-europene)
- efectuarea tratamentului stomatologic fara durere operatorie
- disparitia oricarui disconfort fizic creat de aplicarea anesteziei locale clasice.
Bineinteles, cei mai bucurosi de noul sistem de tratament sunt copiii, a caror spaima fata de medicul dentist dispare, prin eliminarea senzatiei neplacute din timpul interventiilor clasice.
Poate fi folosita inhalosedarea si la adulti?
Beneficiile sedarii cu protoxid de azot se regasesc si in tratamentul adultilor anxiosi sau cu alte nevoi speciale, acestia putand beneficia cu succes de un tratament dentar fara teama si in conditii optime de cooperare. Asadar, aceasta metoda sigura este benefica deopotriva copiilor si adultilor!
Care sunt avantajele tratamentelor de inhalosedare copii?
Avantajele inhalosedarii sunt in egala masura pentru copil si pentru medic:
- dupa ce se inhaleaza protoxidul de azot, efectul este foarte rapid: in cateva minute de la administrare, pacientul va simti o senzatie placuta de relaxare si euforie, care va inlocui stresul binecunoscut (dispare frica de stomatolog)
- controlul sedarii in cazul copiilor se face de catre medic, in functie de durata interventiei
- spre deosebire de alte metode de sedare, in cazul folosirii protoxidului de azot, pacientul nu are nici un fel de reactii adverse in timpul tratamentului sau dupa, pacientul fiind in stare optima pentru a-si continua activitatile zilnice, imediat dupa incetarea sedintei de tratament. De aceea, este recomandata inhalosedarea!
DentalMed Kids foloseste cel mai performant sistem de administrare a protoxidului de azot, sistem avizat de European Dental Association (EDA) si American Dental Association (ADA), cele mai prestigioase asociatii stomatologice din lume.
Clinica stomatologica DentalMed Kids, prin echipa de 7 medici specializati in pedodontie (stomatologie pediatrica), recomanda realizarea sub inhalosedare a tratamentelor stomatologice pentru copii, pentru a le asigura relaxarea si siguranta pe tot parcursul interventiei. Inhalosedarea ajuta la ridicarea nivelului de cooperare a copilului pe toata durata tratamentului stomatologic, reducand anxietatea si disconfortul asociat acestuia.
Cand inhalosedarea si ghidarea comportamentala nu sunt suficiente, „sedarea constienta medicamentoasa” devine optiunea aleasa pentru tratamentul dentar al copiilor, in conditii de siguranta si fara risc de a-i traumatiza pe micii pacienti.
In cadrul departamentului specializat in tratamente dentare pentru copii DentalMed Kids, toate interventiile care necesita metode speciale de sedare (sedare constienta medicamentoasa) sunt monitorizate permanent de catre un medic anestezist specializat in copii.
Parintele detine un rol cheie in desfasurarea tratamentului stomatologic in conditii optime. Copiii percep foarte usor anxietatea parintilor, lucru ce le poate amplifica teama de stomatolog. Ei tolereaza mult mai bine o interventie dentara atunci cand parintii au o intelegere optima a actului terapeutic sub inhalosedare si ii pregatesc pe micutii pacienti in acest sens.
De aceea, este recomandat ca parintele sa discute cu medicul stomatolog pedodont inainte de realizarea tratamentului dentar, sa ii adreseze toate intrebarile care il preocupa, pentru a asigura reusita maxima a interventiei.
Aflati mai multe detalii despre modul in care, in cadrul DentalMed Kids, echipa formata din 7 medici stomatologi specializati in tratamente dentare pentru copii (medicii dentisti pedodonti) abordeaza pacientii copii prin tehnici specifice (ghidare comportamentala sau behavioral management).
Este important sa fiti informat referitor la aceste metode moderne pe care echipa de medici pedodonti le foloseste in cadrul clinicii noastre dentare specializata in tratamente pentru copii, pentru a face impreuna cu medicul dentist echipa, in vederea obtinerii celor mai bune rezultate pentru copilul dumneavoastra. Cu cat sunteti mai increzator, cu atat mai mult va fi si copilul dumneavoastra!
Cat de sigura este inhalosedarea la copii? Efecte secundare, contraindicatii, riscuri
Protoxidul de azot este un gaz noninvaziv, nu are efecte secundare. Pacientii raman constienti pe toata durata interventiei stomatologice, dar devin relaxati si cooperanti. Efectele inhalosedarii dispar la scurt timp dupa oprirea administrarii protoxidului de azot, prin urmare vorbim de o solutie sigura si eficienta, la care nu exista efect advers!
Inhalosedarea se poate administra oricarui pacient, contraindicatiile fiind limitate doar la femeile insarcinate si aici doar preventiv, neexistand studii (din motive etice) care sa arate daca pot exista sau nu efecte asupra fatului.
* Happy Time Inhalosedare copii cu Protoxid de Azot. In aceasta perioada, Clinica DentalMed are un pret special pentru tratamentul cu inhalosedare. Acceseaza sectiunea Tarife.
De multe ori, varsta mica a copilului, imposibilitatea de a coopera si posibilele complicatii fac imposibila realizarea tratamentului stomatologic la copii, chiar si sub inhalosedare cu protoxid de azot, si impun efectuarea tratamentului dentar sub ANESTEZIE GENERALA asistata ATI.
Data fiind incidenta din ce in ce mai mare a acestor probleme, clinica DentalMed a dezvoltat un serviciu special de tratatament sub anestezie generala, sub coordonarea doctorului Amiel Stroianu.
Desi, in tari cu traditie in medicina pediatrica, rezolvarea problemelor dentare la copii sub anestezie generala este un lucru obisnuit, in Romania, acest proiect este unul de pionierat, DentalMed fiind practic singura clinica dentara ce poate oferi acest serviciu in spital de pediatrie, in conditii de maxima siguranta, ce permite rezolvarea tuturor problemelor dentare ale copilului intr-o singura sedinta de tratament de maximum 2-3 ore.
Autor: Dr. Mirel Toma
Echipa stomatologie copii – pedodontie
Acceseaza pagina Anestezie Generala pentru mai multe detalii.