Autori: Dr. Raluca Baba, Dr. Mihaela Paligora
Când digitalizarea devine parte din tratament, medicul trebuie să știe exact cum să utilizeze aceste tehnologii, precum și care sunt limitele acestora.
Nici o tehnică digitală nu este perfectă și nu poate să înlocuiască mâna umană, însă introducerea tehnologiei digitale în clinici îmbunătățește foarte mult calitatea lucrărilor protetice pe care le oferim, fluidifică pașii prin care un pacient trece. Se vor elimina probele lungi și obositoare, sunt foarte dese cazurile cand este nevoie doar de două ședințe de tratament pentru a obține lucrările protetice dorite (amprentă, cimentare). Sunt tehnici digitale moderne, care eficientizează foarte mult timpul de lucru al medicului stomatolog și timpul pacientului, foarte prețios de altfel!
Avantajele tehnologiilor digitale în stomatologie sunt observate de pacient încă de la primele ședințe, când acesta constată că astăzi se aplică scanarea digitală în locul clasicei amprentări.
Scanarea intraorală asigură un grad de precizie ridicat, ceea ce permite medicului specialist să observe și cele mai mici imperfecțiuni ale unei lucrări, astfel încât rezultatul final să fie unul cu adevărat spectaculos. Pentru pacient va reprezenta o bucurie și încredere deoarece aceasta înlocuiește amprentarea clasică cu acele materiale incomode în cavitatea orală, care de foarte multe ori produc diferite senzații neplăcute. De asemenea, timpul de lucru este mult mai rapid, iar amprentele obținute digital se transformă în niște modele printate. Putem avea acces ori de câte ori vom avea nevoie la aceste modele, fără a fi nevoie să reluăm amprenta.
Toate lucrările protetice se execută cu ajutorul tehnologiei digitale, rezultatul final fiind cât mai comod și spectaculos pentru pacient.
Astăzi, executarea lucrărilor protetice în stomatologie este mult mai rapidă și mult mai exactă. Se poate face cu ajutorul aparatelor de prelucrare digitală și a materialelor noi, biocompatibile cu organismul uman precum zirconiul sau ceramica integrală (E.max), care permit această prelucrare digitală. Totodată, finisarea elementelor protetice este mult mai precisă, atunci când este realizată de către mașina de prelucrare, prin intermediul tehnologiei CAD/CAM.
Despre softuri și protocoale digitale speciale de estetică dentară.
Spre exemplu, în clinicile digitalizate se folosește, Digital Smile Design (DSD) care este o tehnologie digitală modernă cu ajutorul căreia medicul poate proiecta zâmbetul final al pacientului înainte de începerea tratamentului. Cu ajutorul Digital Smile Design pot fi alese forma, nuanța de alb și mărimea lucrărilor de estetică dentară solicitate de pacient (fațete și coroane dentare), în armonie cu proporțiile feței. Pentru a-i oferi pacientului ceea ce iși dorește, vom parcurge impreuna cu acesta protocolul digital de diagnostic. Pacientului i se fac o serie de fotografii și video de diagnostic, care vor evalua forma, poziția, culoarea dinților, simetria facială, planul ocluzal și mimica în vorbire.
Prin filmare se vor observa expresii, mobilitatea buzelor….astfel pacientul va înțelege mult mai bine, vizualizându-se în simulările digitale, neajunsurile legate de propriul caz și participă mult mai implicat la realizarea obiectivului final.
O parte din beneficiile protocoalelor digitale în estetica dentară (Digital Smile Design)
Acest protocol de analiză personalizată a zâmbetului (DSD) reprezintă în primul rând avantajul comunicării cu pacientul. Pacientul va analiza propriile fotografii, va discuta cu medicul conturul dinților, proportiile, simetriile și iși identifică nevoile sale mult mai bine, reușind astfel sa le transmită mult mai ușor medicului specialist.
Foarte mulți pacienți vin cu o idee în cabinet și în urma discuției și a acestei analize digitale descoperă că nevoia lui este alta. Pe lângă faptul că se îmbunătățește foarte mult comunicarea dintre medic și pacient, amândoi intelegând care este parcursul pe care trebuie să îl urmeze, se îmbunătățește și comunicarea între membrii echipei. De foarte multe ori este nevoie să apelăm și la alți specialisti pentru a obține zâmbetul dorit cum ar fi: medicul ortodont, medicul chirurg sau medicul parodontolog… Nu tratăm doar dinții când vorbim despre zâmbet, ci un întreg ansamblu dento-maxilar: gingii, buze, mimică, dinți.
Dacă ne imaginăm zâmbetul o lucrare artistică cuprinsă într-un tablou, atunci putem spune că gingia este rama, dinții sunt în centru și tot acest ansamblu este analizat prin Digital Smile Design, atât de medic, de pacient, de către membrii echipei și, nu în ultimul rând, de tehnicianul dentar. Lui i se transmit toate aceste informații.
Pe toată durata tratamentului, pacientul este implicat în mod direct – în etapa wax-up își poate da seama exact cum va arăta lucrarea finală
În urmatoarea etapă de tratament, tehnicianul dentar va executa modelarea în ceară ( WAX-UP) a viitoarei lucrări protetice conform datelor clinice. Acest wax up reprezintă preconfigurarea lucrării finale. Este amprentată de medicul protetician estetician și transferat în cavitatea orală chiar înainte de a începe orice tratament și fără a slefui vreun dinte.
Urmează realizarea a ceea ce numim mock-up în stomatologie, adică o lucrare provizorie dintr-un material provizoriu, prin care pacientul realizează varianta finală a propriului zâmbet și iși va da seama dacă este designul dorit de el. Este practic o metodă de evaluare a viitorului zâmbet.
Pacientul poate astfel să intervină înainte de lucrarea finală, dacă este cazul.
Se poate modifica simetria, culoarea,etc … ne putem juca în orice direcție dorim cu acest mock-up.
În final după ce pacientul este mulțumit de previzualizarea viitoarei danturi, se vor face fotografii cu varianta finală, se amprentează sau se scanează și acesta va fi un fel de model pentru zâmbetul final, iar pe urmă va oferi acordul său medicului, pentru începerea tratamentului propriu-zis.
Deși tehnologia digitală ne oferă avantaje multe, măiestria și latura artistică a tehnicianului dentar încă nu pot fi înlocuite. Ele contribuie la detaliile finale în obținerea unui zâmbet spectaculos!
Experiența și latura artistică pe care o au tehnicienii în realizarea elementelor ceramice nu pot fi compensate în totalitate de soluțiile computerizate cu care vine tehnologia de astăzi. De exemplu, ceramica presată, realizată strat cu strat încearcă să imite exact în culori (degradeul natural al dinților), transparența sau opacitatea care o au dinții naturali și nu poate fi deocamdată înlocuită în totalitate de prelucrarea digitală a ceramicii. Tehnologia ne promite acest lucru în viitor, deci rămânem optimiști!
Alte avantaje ale tehnologiei digitale.
Informații precise într-un timp foarte scurt.
Informatiile obținute prin scanare digitală direct din cavitatea orală sunt transmise digital laboratorului de tehnica dentară, acesta prelucrează tot digital designul dorit al viitoarei lucrări protetice, iar masina de frezare computerizată prelucrează această informație, transformând-o în lucrarea protetică dorită.
Timp de execuție redus față de metoda clasică.
Pacientul nu trebuie să mai aștepte pentru o lucrare protetică foarte mult timp. Acest procedeu rapid se numește CAD/CAM, adică Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing, ceea ce în romană se traduce prin design dentar asistat/ creat prin intermediul calculatorului.